Obloge za rane

Kontrola sekreta rane

Zašto je sekret (izlučevina) problem kod kroničnih rana

Obilan volumen eksudata je česti klinički nalaz kod kronične upaljene rane. Kontrola eksudata je važan dio pripreme rane, budući da je dokazano da eksudat kronične rane interferira s procesom cijeljenja.

Kronična i akutna rana su etiološki i biokemijski bitno različiti pojmovi. Akutne rane su uzrokovane traumom ili kiruškim zahvatom, dok su kronične rane kao što je dekubitus, venski ulkus, dijabetički ulkus i sl. nastali destrukcijom tkiva uzrokovanih patološkim abnormalnostima. U kroničnim ranama, uređeni stanični i molekularni procesi koji se vide u akutnoj rani, su poremećeni.

Kako su kronične rane izrazito upalni proces ,one su često udružene sa obilnim stvaranjem izlučevine (eksudata). Više studija je dokazalo biokemijsku različitost između sadržaja eksudata kod kronične i akutne rane. Te različitosti bi mogle biti od velike važnosti u objašnjenju zašto se kronična rana ne obnovi na isti način kao akutna rana. Eksudat iz kronične rane usporava ili blokira proliferaciju stanica kao što su keratinociti, fibroblasti  i endotelijalne stanice, od kojih su sve od važnosti u procesu cijeljenja.  Eksudat iz rane sadrži brojne metaloproteinaze i serin proteaze  koje mogu kidati ili oštetiti osnovni izvanstanični matični materijal. Oni su neophodni  za kretanje  stanica i reepitelizaciju. Faktori rasta koji su osnova za optimalno zatvaranje rane, također su blokirani makromolekulama koje nalazimo u eksudatu kronične rane. Upravljanjem količine stvaranja fluida, navedeni utjecaji eksudata u rani mogu biti svedeni na minimum. Povećani volumen stvaranja eksudata može biti udružen s drugim problemima u kroničnoj rani kao što su:

  • pretjerano izlučivanje može biti rezultat pojačanog bakterijskog opterećenja povezanog s lokalnom infekcijom rane
  • edem u donjim ekstremitetima najčešće je povezan s kroničnom venskom insuficijencijom

Takav edem se može kontrolirati i natečenost reducirati  primjenom kompresivne terapije (kompresivnih terapijskih zavoja ili kompresivnih čarapa po mjeri). Primjena kompresije djeluje na uspostavljanje pravilne funkcije venskog i limfnog sustava. Kompresivna terapija pomaže venski optok povećavajući oboje: mehanizam “venske pumpe potkoljeničnih listova" i funkcioniranje valvula kroz vene.

Venski ulkusi su u svojoj osnovi simptomi venske hipertenzije i oštećenja kapilara.
Funkcija valvula i mišićne pumpe je značajno kompromitirana. Kontinuirani tlak kompresivnih čarapa ponovno uspostavlja valvularnu funkciju i pomaže u smanjenju hipertenzije, čak i dok pacijent stoji.  Korištenje kompresivne terapije  kod venskih ulkusa nogu  skraćuje vrijeme zaraštanja, smanjuje troškove liječenja, štedi vrijeme medicinske setre te štedi potrošni material. Profore, višeslojni kompresivni sustav bandaža je specijalno dizajniran za zbrinjavanje venskih ulkusa nogu i udruženih stanja. Taj sustav je stvoren da pruža učinkovitu razinu ravnomijerno raspoređene kompresije za preko tjedan dana. Korištenje potpune kompresivne terapije  za kontrolu edema ne smije se koristiti kod bolesnika s arterijskom insuficijencijom (npr.kompresivna terapija se ne smije koristiti kod arterijskog ulkusa).

U kliničkoj praksi, potrebno je imati  sveobuhvatan pristup u zbrinjavanju eksudata uzimajući sve ostale faktore ometanja u obzir. Za postizanje toga  je najvažnije korištenje obloga koje odgovaraju trenutnim zahtjevima rane. Uzimajući u obzir kontrolu eksudata, neke kronične rane mogu zahtijevati visoko upijajuće obloge jer postoji previše eksudata na površini, dok druge mogu zahtijevati proizvode koji održavaju poželjnu vlažnost rane zbog manjeg eksudata.
 

Kako i zašto svi proizvodi iz  Allevyn linije  pomažu u zbrinjavanju kronične rane s prekomjernim izlučivanjem

Allevyn obloge osiguravaju efektivno zbrinjavanje svih razina eksudata u kroničnoj rani. Allevyn je hidrofilna poliuretanska obloga s troslojnom strukturom koja obuhvaća kontaktni sloj s ranom, visoko apsorbirajući centralni sloj i vanjski sloj koji je vodootporan i pomaže u prevenciji kontaminacije rane bakterijama. Allevyn je  visokoučinkovita obloga koja se može koristiti za umjereno da jako eksudirajuće rane. Kao primjer, u ranama s jakim izlučivanjem , kao što su  ulkusi na nozi uslijed povišenog venskog tlaka, Allevyn je prvi izbor jer upija više eksudata kroz duži vremenski period nego široko primjenjivani  hidrokoloidi, alginati ili impregnirane gaze.  

Klinička istraživanja na ranama su pokazala, da Allevyn prosječno kod jače eksudirajućih rana ostaje i 4 dana bez procurivanja eksudata. Allevyn  također garantirano održava vlažno okruženje na površini rane  što je naročito bitno u prevenciji eshare i stvaranja devitaliziranog tkiva. Allevyn obloge su jednostavne za upotrebu, zahtijevaju manje učestala previjanja te su nježne za udobnost pacijenta.

Allevyn je dostupan u različitim veličinama, oblicima i s različitim stupnjevima upijanja te različitim kontaktnim slojevima kako bi se prilagodio ranama svih etiologija i položaja na tijelu. Allevyin i Allevyn Adhesive  se razlikuju u sloju koji je u kontaktu s ranom. Standardna Allevyin obloga nije prijanjajuća dok Allevyn Adhesiv, kako mu i samo ime sugerira, ima efikasno prijanjanje koje ne zahtijeva sekundarnu oblogu. Druge Allevyn obloge kao Allevyn Heel i noviji dodatak u ovoj skupini, Allevyn Sacrum, dizajnirani su posebno da osiguraju poboljšano zbrinjavanje ulkusa  na specifičnim anatomskim područjima.

Nadalje, specijalizirane Allevyn obloge nude mogućnost za rane koje su naročito teške za tretiranje. Allevyn Cavity, razvijena je za tretman dubokih rana. Ta podatna i lako upotrebljiva obloga se može gurnuti unutar šupljine i upijati eksudat, na taj način pomaže u održavanju optimalno vlažnog okružja rane.

Zbrinjavanje razine eksudata važna je stavka u zbrinjavanju kronične rane.

Proizvodi Allevyn Gentle Border i Allevyn Life su obloge  s nježno prijanjajućim silikonskim slojem s unaprijeđenom višeslojnom konstrukcijom koja objedinjuje hidrocelularni blok u sendviču između perforiranog nježnog adhezivnog silikonskog gela, sloja koji je u kontaktu s ranom i visoko permeabilnog (dišućeg) vodootpornog vanjskog sloja.

Unaprijeđena višeslojna konstrukcija Allevyn gentle border i Allevyn Life omogućava dinamično zbrinjavanje fluida da osigura optimalno vlažnu okolinu koja potiče brže cijeljenje i smanjuje rizik maceracije. Površina Allevyn gentle border i Allevyn Life obloga koja je u kontaktu s ranom je presvučena njezinim adhezivnim slojem silikonskog gela koji olakšava aplikaciju prilikom sekundarnog nakupljanja kod aplikacije i potvrđuje atraumatsko uklanjanje kod mijenjanja obloge. Allevyn gentle border i Allevyn Life se lagano postavljaju i uklanjaju. To svojstvo izuzetno je pogodno za smanjivanje trauma kod mijenjanja obloga naročito kod pacijenata s drugim stupnjem opekline i kod bulozne epidermolize.
 

INDIKACIJE

Opskrba rane sa sekundarnom infekcijom na površini, rane sa granulacijama.

Kronične i akutne eksudativne rane  kao što je dekubitus, venski ulkus, ulkus kod dijabetičkog stopala, zaražene rane, maligne rane,kiruške rane, opekotine prvog i drugog stupnja, donorske regije, kožni režnjevi, gljivične ulceracije. Može se koristiti zajedno s Intrasite gelom za nekrotične i nečiste rane. Allevyn gentle border i Allevyn Life kao nova generacija silikonskih obloga za rane pogodni su za upotrebu na fragilnoj koži.
 

 
 
 
 
 
Rozi Step Drogerija

čarape za vene · trbušni pojasevi i steznici · ortoze za zglobove i kralježnicu · ortopedski i sportski ulošci · anatomska obuća · pomagala za dojku · njega majke i djeteta · Tempur madraci i jastuci · pilates, fitness i rehabilitacija rekviziti · zdravlje u kući · pomagala za kretanje

Rozi Step Medical

medicinski tretman kože ·
moderno zbrinjavanje rana
trajni filler · tretiranje ožiljaka
Post OP grudnjaci i steznici

Rozi Step Kontakt

trgovina i proizvodnja medicinskih pomagala
Maloprodaja: 01 455 2253
Veleprodaja: 01 244 2051
E-mail: rozi-step@rozi-step.hr